Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Piloten en stewardessen proberen vliegangst aan te pakken: "Misschien vanavond nog vliegen"

Piloten en stewardessen proberen vliegangst aan te pakken: "Misschien vanavond nog vliegen"

Ieder jaar sneuvelt het passagiersrecord van Schiphol weer met nieuwe duizelingwekkende cijfers. Zo verwerkte de luchthaven in 2019 bijna 72 miljoen reizigers. Maar lang niet iedereen die het vliegtuig instapt, stijgt met een gerust hart op. Piloot en vliegangstbehandelaar Kelly Otte schat het aantal bange Nederlanders op vier miljoen. En bang zijn voor vliegen is volgens Otte helemaal niet nodig. Lees en kijk hier verder.

Deborah (26) zat vroeger gillend in het vliegtuig, nu helpt ze anderen met hun vliegangst

Deborah (26) zat vroeger gillend in het vliegtuig, nu helpt ze anderen met hun vliegangst

Zweethanden, huilen en oerkreten. Dat Deborah Sonneveld (26) niet voor haar plezier in een vliegtuig stapte is zacht uitgedrukt. Toch kwam ze van haar vliegangst af. Morgen helpt de Amersfoortse diverse lotgenoten.

Ze weet nog precies wanneer haar angst is aangewakkerd. Tijdens die ene vlucht, met haar moeder, naar de Filipijnen ging het mis. Een meisje van 12, 13 jaar was ze en ze stond enorme angsten uit in het vliegtuig. ,,Net voor de landing belandde het vliegtuig in een storm. Ik weet nog dat we rondjes hebben gevlogen, omdat we niet konden landen. Mijn moeder lag wonderbaarlijk genoeg te slapen. Ik wist dat zolang de stewardessen er relaxed bijzaten, er niks aan de hand was. Maar ook zij zaten angstig op hun stoeltjes.’’ Lees hier het hele artikel

Het Vliegangst Festival is er voor de vele bange vliegers

Het Vliegangst Festival is er voor de vele bange vliegers

Kelly Otte (47) is piloot en oprichter van Onbezorgd Vliegen. Dit weekend organiseert hij het Vliegangst Festival voor bange vliegers – zij zijn met velen.

Waarom zijn we toch zo bang?
“Je kunt last hebben van claustro­fobie, hoogtevrees, sociale angst (bang om bang te worden) en controle­dwang. Daarnaast is er veel misconceptie: je hoort een geluid of voelt turbulentie en denkt dat het vliegtuig uit elkaar valt of neerstort. Terwijl je geen flauw idee hebt hoe een vliegtuig werkt. Dan kom je tot conclusies die niet kloppen.” Lees hier het artikel in het Parool verder

Nijverdalse helpt lotgenoten om van vliegangst af te komen: ‘Er ging een wereld voor me open’

Nijverdalse helpt lotgenoten om van vliegangst af te komen: ‘Er ging een wereld voor me open’

NIJVERDAL - De Nijverdalse Yolan Biemans helpt zondag voor het eerst tijdens een speciale dag op Schiphol lotgenoten om van hun vliegangst af te komen. „Die cursus heeft me zo rustig gemaakt”, zegt ze.

Haar eigen ervaring dateert uit 2016. Biemans vertoefde met haar man op een camping nabij Barcelona, en ze besloten een weekend Madrid te boeken. „We zaten niet eens zolang in het vliegtuig”, vertelt ze. „Maar door de hevige turbulentie schokte en trilde alles hevig in het vliegtuig. Ik stond doodsangsten uit, ik moest aan een stuk door huilen. Het overviel me totaal, ik kwam m’n paniek niet meer te boven. En dat terwijl ik nota bene zelf therapeut ben en alles van emoties weet. Ik had het gevoel alsof het toestel elk moment kon afbreken. Dat het zou neerstorten. De vreselijkste doemscenario’s gaan dan door je hoofd. Ik moest en zou weer op de grond staan. En ik wist dat ik nooit meer wilde vliegen.”

’Vliegangst vaak bij slimme mensen met rijke fantasie’

’Vliegangst vaak bij slimme mensen met rijke fantasie’

AMSTERDAM - Vliegangst: klamme handen, hartkloppingen, misselijkheid en knikkende knieën. Een op de drie Nederlanders heeft er last van, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek uit 2016. En in de herfst als vliegtuigen door het weer vaker last hebben van turbulentie, lijkt die angst verder aangejaagd te worden. Soms worden mensen er bij voorbaat zo benauwd van, dat ze niet (meer) durven te vliegen. Lees hier het hele artikel in Telegraaf