fbpx

Huisarts

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vliegangst

1 op de 3 Nederlanders hebben in meer of mindere mate last van vliegangst.

Vliegangst kan leiden tot een fysiologische toestand die gekenmerkt is door lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten. In de extreme gevallen zelfs tot sociale isolatie en/of afwijzing van de omgeving.

Benzodiazepines

Het voorschrijven van benzodiazepines lost het probleem van vliegangst niet op, maar bestrijden slechts de symptomen. Hierdoor zal de patiënt in sommige gevallen wellicht daadwerkelijk aan boord te stappen van een vliegtuig, maar in de aanloop van de (terug) reis zullen de symptomen zich zeker ook manifesteren. Ook is er een goede kans aanwezig dat de vliegangstige niet aan boord gaat dan wel van boord afstapt.

Structurele oplossing Vliegangst

Onbezorgd Vliegen biedt verschillende methoden aan die leiden tot een structurele oplossing van de vliegangst. Er kan gebruikt worden gemaakt van verschillende methodes:

  • Eén- en tweedaagse cursussen worden in groepsverband gegeven door BIG geregistreerde psychologen en instructeur-gezagvoerders. De cursus wordt afgesloten met een begeleide vlucht in een Boeing of Airbus.
  • Cognitieve gedragstherapie gegeven in combinatie met Virtual Reality Exposure Therapy. Deze gevalideerde technologie is ontwikkeld en onderzocht door de TU Delft en de Universiteit van Amsterdam (afdeling Klinische Psychologie).

98% van de cursisten hebben baat bij onze cursussen en hebben minimaal voldoende vertrouwen om zonder medicatie te gaan vliegen.

Korting patiënt bij doorverwijzing

Indien een huisarts een doorverwijzing geeft zal er een korting worden verrekend van 10% aan de patiënt. Graag vernemen wij dan wat uw advies is qua behandelingsvorm(en).

Dit kan zijn:

  1. De 1- of 2 daagse cursus
  2. De cognitieve gedragstherapie in combinatie met VRET
  3. Geen voorkeur

Hierbij kan worden gekeken naar de ernst van de stoornis en achtergrond hiervan.

Indien de angst voortkomt uit 1 of meerdere van de volgende angsten:

  1. Claustrofobie;
  2. Hoogtevrees;
  3. Angst om neer te storten (door bijvoorbeeld turbulentie);
  4. Angst om zichzelf niet meer onder controle te kunnen houden;
  5. Bang omdat ze geen controle hebben over het vliegtuig

zal een 1- of 2 daagse cursus in groepsverband een prima oplossing zijn.

Exposure in vivo is een van de meest effectieve behandelingsvormen voor angststoornissen (Deacon & Abramowitz, 2004). Om deze reden wordt zij in de multidisciplinaire richtlijn angststoornissen als behandeling van eerste keus bij specifieke fobie in frequent voorkomende situaties aangeboden.

Hierbij aangetekend dat indien uw patiënt liever cognitieve gedragstherapie volgt dat natuurlijk ook mogelijk is.

Als de angst voortkomt uit uit een posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan aan de hand van onderstaande Schok Verwerkingslijst, de Nederlandse versie van “Impact of Event Scale” (IES) van Horowitz, Wilner en Alvarez uit 1979, een meting worden gemaakt van karakteristieke reacties op traumatische gebeurtenissen. Bij een score van 26 of hoger wordt in zowel Amerikaanse als Nederlandse publicaties (Ploeg, van der Mooren, Kleber, Velden, van der Brom, 2004) gezien als een klinisch significante reactie, de grens waarboven specifieke hulpverlening gewenst is. Hierbij zal dan de cognitieve gedragstherapie met een angstpsycholoog een betere methode zijn. U kunt de SVL vragenlijst uitprinten en meegeven aan uw patiënt indien u van mening bent dat er van PTSS sprake kan zijn. Aan de hand van de score die thuis kan worden ingevuld, kunt u uw patiënt een verder traject adviseren of direct doorverwijzen naar Onbezorgd Vliegen.

Een gedetailleerde toelichting op de vragenlijst vindt u hier: SVL Huisarts

De SVL voor de patient vindt u hier: SVL Patiënt

Echter als er sprake is van een andere (psychiatrische) stoornis dient deze eerst succesvol behandeld te worden voordat deelname aan Onbezorgd Vliegen mogelijk is.

U kunt de 10% korting aan uw patiënt beschikbaar maken door dit schriftelijk aan de patiënt mee te geven of een email te sturen vanuit de praktijk aan: info@onbezorgdvliegen.nl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]