Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Last van vliegangst? Bewezen methodes | Onbezorgd Vliegen

Iedereen is wel eens angstig. Angst is een normale reactie bij dreigend gevaar. Het leidt tot voorzichtigheid of tot vluchten, en is een nuttige vorm van zelfbescherming. Soms is iemand angstig terwijl daar weinig aanleiding voor is, bijvoorbeeld wanneer ze niet naar buiten durven of geen boodschappen durven te doen in een drukke winkel. Ook vliegangst valt in deze categorie. We spreken dan van een angststoornis. Vliegangst of aviafobie heeft onder meer te maken met de angst voor het onbekende. Het probleem bij vliegangst komt er op neer dat er niet voldoende vertrouwen is om je bewegingsvrijheid op te geven. Men heeft er geen goed gevoel bij dat ze gedwongen worden om afhankelijk te zijn van het vliegtuig en de piloot.

Soms zitten mensen al dagen voor de vlucht met die vliegstress en vliegangst opgezadeld. Tijdens de vlucht kan het gebeuren dat mensen beginnen te zweten, te bibberen of zelfs te hyperventileren. Vliegangst kan in vele vormen voorkomen: in een zeer milde vorm of juist in een extreme vorm.

MOGELIJKE SYMPTOMEN

– Stress
– Pijn op de borst
– Beven / trillen
– Zweten
– Duizeligheid
– Gespannen spieren
– Misselijkheid
– Hartkloppingen
– Huilen

HOEVEEL MENSEN HEBBEN VLIEGANGST?

Vliegangst is geen zeldzaam probleem. Ongeveer 4.000.000 Nederlanders (4 miljoen!) hebben er last van. Een kwart van hen heeft nooit gevlogen en is ook niet van plan dat ooit te doen. Nog eens een kwart is gestopt met vliegen als gevolg van angst en spanning. De helft vliegt wel, zij het met spanning. Onnodig; want in 1 dag is de angst voor vliegen goed te behandelen bij Onbezorgdvliegen.

Mensen met vliegangst functioneren op allerlei terreinen uitstekend. Ze begrijpen vaak zelf niet waarom ze zo bang zijn of waarom ze zich er niet overheen kunnen zetten. Mensen met vliegangst voelen zich vaak alleen staan, en soms ook geïsoleerd. Hun omgeving reageert er lacherig, onbegrijpend of soms zelfs ronduit agressief op. Bij onbezorgdvliegen.nl bent u niet langer geïsoleerd, tezamen met lotgenoten en een gespecialiseerd team van piloten, stewards, stewardessen en een psycholoog zorgen er voor dat u weer onbezorgd gaat vliegen.

HOE VEILIG IS VLIEGEN?

– Wereldwijd raken tussen de 20 en 50 miljoen mensen ernstig gewond in het wegverkeer. Dit zijn wandelaars, fietsers, bromfietsers, motoristen en automobilisten.
– Wereldwijd overlijden er jaarlijks 1.250.000 (1,25 miljoen) mensen in het wegverkeer. De helft hiervan zijn wandelaars, fietsers en bromfietsers.
– Wereldwijd verongelukten in 2015 slechts 898 mensen in een dodelijk vliegtuigongeluk.
– In Nederland is de omvang van verkeersdoden en ernstig verkeersgewonden in 2014 maar liefst 20.700 mensen.
– In Nederland is er in 2015 géén enkel persoon in een dodelijk commercieel vliegtuigongeluk verongelukt.

In de westerse wereld (Europa, Noord-Amerika en Australië) verongelukt gemiddeld 1 vliegtuig per 1,6 miljoen vluchten. In de landen die zijn aangesloten bij de EASA (European Aviation Safety Agency) was die kans in 2005 kleiner dan één op de 4 miljoen vluchten.

De ongevallenratio voor luchtvaartmaatschappijen uit EASA landen (West Europa) is lager dan de wereldwijde ongevallenratio. De mate van luchtvaartregelgeving en het toezicht erop in de EASA landen dragen hier in belangrijke mate aan bij. De kans op een dodelijk ongeluk in een Nederlands verkeersvliegtuig is kleiner dan één op de 6,25 miljoen vluchten.

Statistisch gezien is in een vliegtuig zijn dus vele malen veiliger dan buiten op de straat te zijn. Echter zijn mensen op straat meer op hun gemak doordat zij weten wat normaal is. Indien de kennis van vliegen toeneemt weet iemand wat normaal is in een vliegtuig. Bij Onbezorgdvliegen leren de cursisten wat normaal is (zien, horen, ruiken en voelen), uitgelegd door een gezagvoerder van Corendon Dutch Airlines. In de therapeutische vlucht wordt dit verder toegelicht.

* Bronnen : CBS, DHD, WHO, ACRO, I&M, IVW, SWOV

Eerstvolgend cursusdatum:

zondag 29 maart 2020

Check nu in