Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »

Last van vliegangst? Bewezen methodes | Onbezorgd Vliegen

Vliegangst, maar liefst 30% van de Nederlanders heeft er last van. Daar is niet niks mis mee. Want angst is een natuurlijke emotie. Het is een beschermingsmechanisme dat door de natuur aan de mens is meegegeven. Maar soms is de angst zo groot dat het thuis of op het werk veel stress geeft. In deze tijd van grote mobiliteit, waarin vliegen inmiddels een gangbaar transportmiddel is dankzij de sterk gedaalde ticketprijzen, is vliegangst zeer vervelend. De luchtvaart spreekt bij veel mensen tot de verbeelding en komt dan ook veelvuldig voor in het nieuws, in boeken en tijdschriften en op radio en tv. Met name ‘Hollywood’ maakt dankbaar gebruik van onze fascinatie voor de luchtvaart en jaagt ons met de vreemdste scenario’s de stuipen op het lijf. Dit zorgt vaak voor allerlei misvattingen met als gevolg onjuiste conclusie en vliegangst. Want de luchtvaart spreekt tot ieders verbeelding. 

VLIEGANGST UITVERGROOT

Wij mensen kunnen zelf niet vliegen, dus hoe kan een vliegtuig dan wel in de lucht blijven zweven? Zelfs zo’n enorme Jumbo Jet of Airbus A380?! Het is magisch en tegelijk hangt er romantiek omheen. Dankzij het vliegtuig kun je op avontuur en de wereld rondreizen. Vooral de filmindustrie maakt dankbaar gebruik van het romantische beeld dat we van vliegen hebben. In de film Catch me if you can zie je Leonardo DiCaprio als piloot strak in uniform  met pet en zonnebril door het beeld lopen, omringd door mooie stewardessen. Of denk aan de iconische piloot Maverick in Top Gun, gespeeld door Tom Cruise. Behalve romantiek hangt er rond vliegen ook een gevoel van spanning en gevaar. Want wat als er iets misgaat? Ook van dat beeld maakt de filmindustrie graag gebruik. Maar zoals de romantiek van vliegen in films wordt uitvergroot, gebeurt dat ook met de mogelijke risico’s. En hierin schuilt voor vliegangstigen het gevaar. Wat je ziet in films als Flight, waarin Denzel Washington een zwaar aan alcohol en drugs verslaafde piloot speelt die een vliegtuig ondersteboven laat vliegen, is vaak onrealistisch en komt niet in de buurt van de werkelijkheid. De makers verdraaien maar wat graag de waarheid, omdat angst de kijkcijfers omhoog stuwt. Ook documentaires als Air crash investigation werken angst in de hand, terwijl de meeste afleveringen gebaseerd zijn op ongelukken van ruim twintig tot zelfs vijftig jaar geleden. Kranten en nieuwssites zijn zich ook bewust van dit effect. In de strijd om meer lezers berichten ze dagelijks over incidenten in de luchtvaart die vaak op emotie zijn gebaseerd en niet de feiten. Van de manier waarop de media nieuws over luchtvaart weergeeft, kunnen mensen met vliegangst onterecht steeds banger worden.

PSYCHOLOGIE ACHTER VLIEGANGST

Bij Onbezorgd Vliegen gaan we hier dan ook ruimschoots op in en leggen we in onze cursussen en boek zorgvuldig uit hoe een vliegtuig vliegt en wat je tijdens het vliegen ziet, hoort, ruikt en voelt. Ook het psychologische deel over hoe vliegangst werkt en hoe je deze kunt verminderen of zelfs laten verdwijnen komt ruimschoots aan bod. De methodes blijken een succes! Maar liefst 98% van alle cursisten geeft aan dat ze geholpen zijn met onze aanpak. Hun vliegangst is onder controle of zelfs helemaal weg.

Sinds 2012 hebben wij met onze cursussen al ruim duizend mensen succesvol met hun vliegangst geholpen. Ook het boek biedt ondersteuning bij de cursussen maar is ook erg goed los te gebruiken. In het boek “Overwin je vliegangst en word ook een wereldreiziger” vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen over vliegen en vliegtuigen. Je krijgt eerst veel informatie over deze onderwerpen. Ook krijg je een basis uitleg over de werking van ons brein. Er wordt uitvoerig uitgelegd wat vliegangst is en hoe je deze onder controle kunt krijgen wanneer je gaat vliegen. Er is een apart hoofdstuk over vliegangst bij kinderen en hoe je daarmee om kunt gaan. Tot slot is er een praktisch hoofdstuk waarin je met concrete stappen een persoonlijk vliegplan kunt maken om je voor te bereiden op je vliegreis. Het boek is onderverdeeld in verschillende kleur blokken. Zo kun je snel informatie terugvinden die je nog eens wilt lezen, bijvoorbeeld tijdens de vlucht. Dit boek is niet alleen geschikt voor mensen met ernstige vliegangst; ook wanneer je een milde vorm hebt, heb je veel aan de informatie. Inmiddels kunnen we beamen dat de uitdrukking ‘kennis is macht’ uitstekend aansluit bij vliegangst. Ook weten we dat de meest effectieve cursus opzet bestaat uit drie delen:

  1. Begrijpend vliegen
  2. Inzichtelijk vliegen
  3. Begeleide therapeutische rondvlucht in een Boeing 737.

De aanpak van Onbezorgd Vliegen zit vol weetjes en feitjes. Met de wetenschappelijke onderbouwing vanuit de psychologie.